دلنوشت

خواب آرام...

خواب....!

چیز هایی در مورد خواب که حتما باید بدانید.


خلاصه :

سال‌هاست که دانشمندان به دنبال یافتن پاسخ این سؤال هستند، اما پس از این همه بررسی باید گفت که هنوز هم واقعاً نمی دانیم چرا...

خواب چیست؟

سال‌هاست که دانشمندان به دنبال یافتن پاسخ این سؤال هستند، اما پس از این همه بررسی باید گفت که هنوز هم واقعاً نمی دانیم چرا عده ای معتقدند خواب به بدن کمک می‌کند که بعد از فعالیت روزانه، تجدید قوا کند، ولی انرژی که در طی هشت ساعت خواب صرفه جویی می‌شود در حدود 50 کیلو کالری است، یعنی چیزی به اندازه انرژی حاصل از یک نان این مقدار انرژی ناچیزتر از آنست که بخواهد دلیلی برای خوابیدن آدم‌ها باشد.

ما باید بخوابیم، چون خوابیدن باعث می‌شود که توانایی های ادراکی خود مانند حافظه، صحبت کردن و تفکر خلاق را در حد مطلوب نگهداریم. به عبارت دیگر، خواب نقش مهمی در رشد مهارت‌های مغزی ما دارد. شاید بهترین راه برای پی بردن به اهمیت خواب این باشد که ببینیم وقتی نمی خوابیم، چه اتفاقی می‌افتد. کمبود خواب سبب کاهش توانایی های مغز ما می‌شود. اگر یک شب را تا صبح بیدار مانده باشید، حتماً دیده اید که روز بعد سست و فراموشکار می‌شوید. احتمالاً متوجه شده اید که کج خلق و زود رنج هم می‌شوید. تحقیقات نشان داده است که فقط یک شب بی خوابی، به طرز قابل ملاحظه ای تمرکز را کاهش می‌دهد و کسانی که شب‌ها خوب نمی خوابند، نمی توانند برای مدت طولانی توجه خود را به یک موضوع اختصاص دهند.

کمبود خواب در دراز مدت، باعث می‌شود که قسمتی از مغز که کنترل مهارت‌های زبانی، حافظه، برنامه ریزی و احساس گذشت زمان را به عهده دارد، تحت تأثیر قرار گیرد و تقریباً از کار بیفتد. هفده ساعت بیداری مداوم، اثری معادل %0.05 الکل در خون دارد. در بسیاری از کشورها، به فردی که به این میزان الکل در خون او باشد، اجازه‌ی رانندگی داده نمی شود. علاوه بر این، افرادی که خوب نمی خوابند، معمولاً توان پاسخ گویی به تغییرات سریع وضعیت و تصمیم گیری منطقی را ندارند. جالب است بدانید که همین عدم هوشیاری در بسیاری از فجایع بزرگ تاریخی مانند حادثه چرنوبیل، انفجار شاتل challenger و ... مؤثر بوده است. بی خوابی نه تنها بر روی مهارت‌های شناختی، بلکه روی سلامت عاطفی و فیزیکی نیز اثر می‌گذارد. اختلالاتی مانند  افزایش فشار خون و فشار عصبی. دانشمندان نشان داده اند که کمبود خواب، ریسک چاقی را هم افزایش می‌دهد، زیرا بسیاری از هورمون‌ها و مواد شیمیایی که نقش مؤثری در کنترل وزن و اشتها دارند، هنگام خواب آزاد می‌شوند.

 

مراحل خواب:

انسان هنگام خواب، سیکل های خواب متوالی را طی می‌کند. هر یک از سیکل‌ها بین 90 تا 110 دقیقه طول می‌کشد و شامل دو مرحله است: مرحله حرکات سریع چشم و مرحله پیش از آن، که خود به چهار بخش، تقسیم می‌شود. این چهار بخش به ترتیب عبارتند از:

خواب سبک: در نخستین قسمت خواب، ما نیمه هوشیار هستیم. فعالیت ماهیچه‌ها کم می‌شود و ممکن است کشش اندکی در آن‌ها دیده شود. دلیل اینکه این قسمت به این نام خوانده می‌شود، آنست که می‌توان فرد را به آسانی بیدار کرد.

خواب واقعی: بعد از گذشت 10 دقیقه از خواب سبک، خواب واقعی آغاز می‌شود که حدود 20 دقیقه طول می‌کشد. در همین زمان، ضربان قلب و تنفس کند می‌شود. اکثر زمان خواب ما در این بخش سپری می‌شود.

خواب عمیق: در گام سوم، مغز شروع به تولید امواجی با دامنه بلند و فرکانس پایین (کند) می‌کند، که اصطلاحاً امواج دلتا نامیده می‌شوند. ضربان قلب و سرعت تنفس هم به کم‌ترین میزان خود می‌رسد.

قسمت چهارم با تنفس ریتمیک و فعالیت ماهیچه ای محدود شناخته می‌شود. اگر در این مرحله، ما را از خواب بیدار کنند، چند دقیقه زمان می‌برد تا هشیار شویم و احساس سستی و گیجی خواهیم کرد. کابوس شبانه و راه رفتن در خواب نیز در این بخش اتفاق می‌افتد. بعد ازعبور از این چهار قسمت، خواب وارد مرحله‌ی دوم می‌شود. ویژگی این مرحله حرکات سریع چشم است.

این مرحله 70 تا 90دقیقه بعد از به خواب رفتن ما شروع می‌شود و ما تا صبح سه الی پنج REM را تجربه می‌کنیم. فعالیت مغز در این زمان، حتی از وقتی که بیداریم، بیشتر است و اکثر رویاها را هم در همین موقع می‌بینیم. اگر پلک فرد را به آرامی بالا ببرید، می‌بینید که چشمان او به سرعت به این سو و آن سو حرکت می‌کند. ضربان قلب بالا می‌رود و فشار خون افزایش پیدا می‌کند. با این وجود، حرکات بدن کاهش می‌یابد و حتی می‌توان گفت عضلات فلج می‌شوند. عده ای معتقدند که این نوعی دفاع طبیعی است که نمی گذارد ما عکس العمل شدیدی نسبت به آنچه در رویا می‌بینیم، نشان دهیم. پس از REM، کل سیکل از ابتدا شروع می‌شود.

 ما به چند ساعت خواب نیازمندیم؟

هیچ جواب دقیقی برای این سؤال وجود ندارد، چون مقدار خواب مورد نیاز افراد مختلف متفاوت است. می‌توان گفت مقدار خوابی که هر فرد به آن نیاز دارد، آن مقداری است که اگر تأمین شود، وی در روز بعد احساس خواب آلودگی نکند. انسان‌ها به طور میانگین 6 الی 9 ساعت در روز می‌خوابند، میزان خواب حیوانات نیز متفاوت است

طولانی ترین زمانی که یک فرد توانسته بیدار بماند، 11 روز است. این رکورد در سال 1965 توسط یک جوان 17 ساله به دست آمده است. او از روز چهارم شروع به هذیان گویی کرد و پس از چند روز فکر می‌کرد که یک فوتبالیست مشهور است. البته او پس از ثبت رکورد، به مقدار کافی خوابید و به وضعیت کاملاً عادی برگشت.

خواب در نوجوانان:

اگر با بیدار کردن نوجوان خود در صبح مشکل دارید، بدانید تنها نیستید ، نوجوانان با تغییرات زیست شناختی و اجتماعی، بسیاری مواجه هستند که بر چرخه خواب آنها تاثیر میگذارد. شما می توانید با مطالعه دقیق این بخش از به نوجوان خود کمک کنید ،تا بتوانند کیفیت خواب خود را به منظور ارتقاء عملکرد تحصیلی، و ایجاد عادات سالم خواب که تا بزرگسالی ادامه می دهد، کمک کنید.

کم خوابی در نوجوانان :

کم خوابی، باعث خسارت در بدن، به خصوص بدن نوجوان که نیازهای منحصر به فرد دارند میشود ، کمبود خواب ،موجب می شود که نورون ها در مغز به آرامی عمل کنند، و بر توانایی های استدلال، مهارت های تصمیم گیری انسان تاثیر میگذارد .کم خوابی، نوجوانان را در معرض خطر بیشتر برای چاقی قرار میدهد ،و کنترل اشتها را دشوار می کند، سیستم ایمنی بدن نیز، با کمبود خواب به طور قابل ملاحظه ای کاهش پیدا میکند. سیستم ایمنی در طول شب، زمان کافی برای ترمیم ندارد به همین دلیل در طول روز نمی تواند به وظایف خود عمل کند و نوجوانانی که مشکل کم خوابی دارند ،بیشتر در معرض بیماری قرار میگیرند.

چرخه خواب نوجوانان:

چرخه خواب، تحت کنترل ریتم های روزانه بدن است ، این ریتم ها، یک چرخه عادی 24 ساعته را دنبال می کنند و همه چیز را از چرخه خواب تا درجه حرارت بدن، اشتها و تغییرات هورمونی را تحت تاثیر قرار میدهند. بسیاری از نوجوانان با تغییر ریتم شبانه روزی خود مواجه میشوند، و به جای آن که در ساعت 8-9 شب احساس خستگی کنند، این اتفاق در ساعات 10-11 شب می افتد ، ممکن است به نظر برسد که نوجوان شما دچار بی خوابی است، اما بدن او تلاش می کند تا با تغییرات طبیعی کنار بیاید.

تغییرات در برنامه های مدرسه:

در همان زمان که نوجوان شما در مرحله تأخیر در خواب قرار گرفته، ممکن است او نیز با زمان شروع مدرسه به مشکل بخورد ، شروع مدارس در مقطع راهنمایی و دبیرستان، عموما ساعت 7.30 است که با این اوضاع، فرزند شما از خواب 8 تا 10 ساعته محروم میشود، بعضی از مدارس که شروع کار خود را از ساعت 8:30 آغاز کرده اند، تغییراتی در افزایش عملکرد تحصیلی، رفتار دانش آموزان و...گزارش داده اند.

برای حل این مشکل چه کنیم؟

 ساختن عادات خواب بهتر:

تمام عادت های زندگی نوجوان شما سطح فعالیت آنها و میزان تماشای تلویزیون ،می تواند بر روی خواب شبانه تاثیر بگذارد.به نوجوان خود کمک کنید، برنامه خواب خود را تغییر بدهد .با نگاهی دقیق به اتاق خواب شروع کنید ، در حالی که ممکن است درهم و برهم باشد، اما باید شرایطی را ایجاد کنید که بتوانید خواب راحت داشته باشد .تختخواب نوجوان باید راحت و نرم باشد و در شب، اتاق خواب باید تاریک، آرام و خنک با درجه حرارتی بین 60-68 درجه باشد ؛ اتاق خنک ،دمای بدن را کاهش میدهد و موجب خواب راحت میشود.پس از ایجاد شرایط مناسب، شما می توانید نوجوان خود را تشویق کنید، تا عادت های خوب خواب را تمرین کند، مانند:

زمان خواب مشخص:

مشخصا کار سختی است، به خصوص اگر برنامه آنها در طول هفته تغییر کند با این حال، سازگاری به بدن کمک می کند ،تا ریتم های سالم روزانه را ایجاد کند، که به نوبه خود، باعث می شود تا نوجوانان هر روز در همان زمان خسته شوند.

 

زمان بیداری مشخص:

انجام این روش در روزهای تعطیل به نظر مشکل است، اما یک برنامه منظم اجازه می دهد تا بدن یک چرخه خواب سالم ایجاد کند.

برنامه خواب منظم:

نوجوان شما ،ممکن است تصور کند که او برای یک برنامه خواب منظم خیلی بزرگ شده است، اما افراد سالخورده هم می توانند از مزایای آن بهره مند شوند.بدن ،بدنبال یک روال خواب منظم است، زیرا به سیگنال های آرام بخش مغز کمک می کند، و در یک زمان مشخص شروع به تولید هورمون خواب میکند.

برنامه منظم می تواند شامل موارد زیر باشد:

حمام گرم، خواندن یک کتاب یا خواندن درس فردا و.. .هنگامی که فعالیت ها در یک زمان مشخص انجام شود، مغز آن را شناسایی کرده، و از الگوی خاص خود پیروی میکند، تا نوجوان شما خواب راحت تری در شب داشته باشد.

محدود کردن زمان تلویزیون و صفحه نمایش ها:

نور آبی روشن از دستگاه های الکترونیکی ،مانند گوشی های هوشمند، تلویزیون ها و دستگاه الکترونیکی باعث کاهش تولید ملاتونین می شود.با استفاده از این دستگاه ها قبل از خواب ،می تواند نوجوان را به بی خوابی مبتلا کند ؛ برای جلوگیری از اختلالات خواب، حداقل یک ساعت قبل از خواب صفحه نمایش، از جمله بازی های ویدئویی را خاموش کنید.

 

برای درج دیدگاه باید ابتدا به عنوان کاربر به سایت وارد شده باشید.


پسران

دختران