بازی‌های رایانه‌ای

مهارت توجه و تمرکز


خلاصه :

افرادی که از مهارت تمرکز و توجه زیادی برخوردارند برای انجام کارهایشان انگیزه‌ی بالایی دارند!

  • تعریف:

توجه از مهارت‌های ضروری است. این مهارت عبارت است از معطوف ساختن آگاهی به دامنه‌ی محدودی از محرک‌ها یا رویدادها. اگر توجه فرد به طور مساوی میان همه‌ی محرک‌های موجود تقسیم شود و نتوان راه ورود بسیاری از محرک‌های بالقوه‌ی محیطی را به افکار خود بست، زندگی جز آشفتگی و هرج و مرج برای شخص نخواهد بود. بنابراین، توجه، نوعی از صافی گذراندن یا الک کردن محرک‌هاست؛  تمرکز و توجه را در بسیاری از متون به صورت مترادف به کار می‌برند، اما می‌توان تمرکز را توجه کاربردی دانست.

  • ویژگی‌های افرادی که تمرکز و توجه زیادی دارند:

افرادی که از مهارت تمرکز و توجه زیادی برخوردارند برای انجام کارهایشان انگیزه‌ی بالایی دارند! زیرا آن‌ها در انتخاب‌هایشان عجله نمی‌کنند و به همه چیز بله نمی‌گویند. آن‌ها ابتدا در مورد هر امری فکر کرده، انگیزه و توانایی‌های خود را می‌سنجند، موانع و مشکلات سر راه را بررسی کرده و سپس بدون تعلل انتخاب می‌کنند. به همین خاطر انتظارات نابجا ندارند و وجود کمبود و کاستی‌ها آن‌ها را از ادامه‌ی راه باز نمی‌دارد. ایشان به هم ­ریختگی را نمی‌پذیرند و اجازه نمی‌دهند عواملی که حواسشان را پرت می‌کند آن‌ها را از مسیر خارج کند. آن‌ها به دلیل داشتن انگیزه‌های کافی به راحتی دست از تلاش برنداشته و کارها را نیمه کاره رها نمی‌کنند. افراد متمرکز با اینکه نسبت به دیگران بی‌تفاوت نیستند، اما برای کسب اعتبار از آن‌ها به کارهایشان جهت‌دهی­ نمی‌کنند. آن‌ها خود را با دیگران مقایسه نمی‌کنند و همچنین وقت خود را با ارزش‌تر از آن می‌دانند که آن را به غیبت و بدگویی از دیگران بگذرانند.

  • توصیه‌هایی به والدین برای تقویت تمرکز و توجه در فرزندانشان:
  1. برای زندگی روزمره‌ی فرزندتان برنامه‌ای خاص و البته منعطف  مشخص کنید که حداقل در آن، زمان بازی، زمان درس خواندن و زمان خواب مشخص باشد. این برنامه‌ریزی باید به گونه‌ای باشد که سبک زندگی فرزند شما به سمتی برود که نه بیش از حد بازی کند، نه بیش از حد درس بخواند و نه بیش از حد بخوابد و خود به خود برای هر یک از آن­ها زمان خاصی را در نظر بگیرد.
  2. سعی کنید فضای درس خواندن و فضای بازی فرزندتان از هم جدا باشد.
  3. در برنامه‌ی روزمره‌ی فرزندتان حتماً ساعتی را به ورزش اختصاص دهید. این امر باعث شادابی و طراوت انسان شده و بسیاری از کسالت‌ها و فکرهای منفی را از او دور می‌کند.
  4. در برنامه‌ی غذایی فرزندتان به توصیه‌ی پزشکان مواد غذایی که باعث تقویت مغز و رفع کسالت می­شود را بگنجانید.
  5. برای فرزندتان در انجام کارهایش انگیزه‌ی کافی ایجاد کنید. زیرا بی‌انگیزگی یکی از عوامل عدم توجه و تمرکز در انجام یک کار مشخص است.
  6. سعی کنید تنها ساعات محدود و مشخصی را برای استفاده‌ی فرزندتان از وسایل و رسانه‌های دیجیتال مشخص کنید. زیرا در دسترس بودن و استفاده‌ی دائم این وسایل، حتماً باعث عدم تمرکز ایشان خواهد شد.
  7. خودتان به اقامه‌ی نماز اول وقت بپردازید و فرزندتان را نیز به این کار امر کرده و تشویق نمایید.  زیرا نماز اول وقت باعث می‌شود که اولاً حس وقت‌شناسی در فرزند شما تقویت شده و این نکته که هرکار را باید در موقع خودش انجام داد در ذهن او جا بیفتد. همچنین این کار او را مسؤلیت‌پذیرتر کرده و او با اموری آشنا می‌شود که خود را موظف به انجام آن می‌داند. همین‌طور نماز رابطه‌ی او را با خداوند تقویت کرده و در نتیجه آرامش درونی او که یکی از ارکان تمرکز و توجه است را افزایش می‌دهد.
  8. خواب منظم و مفید نیز می­تواند در تقویت تمرکز و توجه فرزند شما بسیار مؤثر باشد.
  9. در سبد بازی فرزندتان بازی­هایی که به افزایش تمرکز و توجه کمک می­کنند را قرار داده و آن­ها را به انجام این بازی‌ها ترغیب کنید.
  10. سعی کنید فرزندتان را از عوامل اضطراب‌آور، هیجانات شدید و یا عواملی که باعث نارضایتی عمیق می‌شوند دور کنید. الف- عوامل اضطراب آور مثل ترساندن او از چیزی که دائماً او را در اضطراب قرار دهد (مثلاً ترساندن کودک از موجودی موهوم مثل لولو، آقا کیسه­ای، جن خبیث و...) و یا دعواهای ادامه‌دار والدین و یا ترس از برخوردهای خشن والدین با فرزند و یا ترس از دست دادن مادر در کودکانی که مادران آن­ها شاغلند. ب- هیجانات شدید نیز ممکن است بر اثر بازی کردن بازی­های دیجیتال و دیدن کارتون و فیلم­هایی که هیجانات و رویاپردازی های بیش از حد در آن­ها وجود دارد به وجود آید. پ- نارضایتی عمیق نیز ممکن است بر اثر عواملی که شاید حتی فکرش را هم نکنید به وجود آیند مثل اشباع شدن فرزند از مادیاتی مثل اسباب­ بازی و یا داشتن بهترین و به روز­ترین وسایل، این امر بر خلاف آن­چه والدین فکر می­کنند پس از مدتی نعمت لذت بردن را از فرزندشان خواهد گرفت. هر یک از سه موردی که اشاره شد می­توانند باعث تشدید عدم تمرکز در فرزند شما شوند.
  11. فرزندتان را تا حد ممکن از گوش­دادن به موسیقی‌هایی که در انسان هیجانات کاذب به وجود می‌آورد منع کنید. زیرا گوش دادن مداوم به این نوع موسیقی‌ها در دراز مدت باعث عدم تمرکز حواس می‌شود.

 

  • ضعف در تمرکز ممکن است مشکلات زیر را برای فرزند شما به همراه داشته باشد:
  1. ممکن است باعث شود تا از کاری که انجام می‌دهد لذت نبرند. زیرا فکر آن­ها دائماً در حال پریدن از جایی به جای دیگر است.
  2. باعث می‌شود تا کارهایشان را با کیفیت لازم نتوانند انجام بدهند. مخصوصاً کارهایی که نیاز به تمرکز بیشتری دارد. مثلاً در آینده ممکن است در امر رانندگی که نیاز به تمرکز حواس دارد به مشکلات فراوانی بر بخورند.
  3. در روند یادگیری آن‌ها اختلال ایجاد می‌کند.
  4. باعث می‌شود در آینده در کارهایشان افراد با پشتکاری نباشند. که به این ترتیب احتمال عدم موفقیت در کارهای بزرگ برای آن‌ها بسیار افزایش می‌یابد.
  5. ممکن است آن­ها در انتخاب‌های مهم زندگی به مشکل بخورند. زیرا این افراد نمی‌توانند به خوبی به یک موضوع خاص پرداخته و زوایای پنهان آن را کشف و بررسی کنند.

برای درج دیدگاه باید ابتدا به عنوان کاربر به سایت وارد شده باشید.

پسران

دختران